пʼятницю, 19 лютого 2010 р.

Як правильно зробити опис частини сайту.

Щойно поспілкувалася з колегою, фахівцем Книжкової Палати України, щодо опису електронних ресурсів. Хочу поділитися.

Останні кілька тижнів почувалася винною, бо не відповіла вчасно читачеві блогу. Почалося все з того, що після розміщення презентації, присвяченої правилам опису електронних ресурсів, отримала дуже доречне запитання: "Як правильно описати статтю з сайту?". Запитувала і в Гугла, і в колег-бібліографів, і ГОСТ відповідний читала на ніч. Дізналася багато цікавого, але не могла звести все до спільного знаменника.
А сьогодні колега з Книжкової Палати України вивела мене з кімнати хаосу, принаймні, так мені здається. Якщо помиляюся, пишіть.

Так от, якщо ми описуємо статтю з електронного періодичного видання, то складаємо аналітичний опис, так, як ми звикли це робити, описуючи традиційні періодичні видання:

Жирак Р. Знайдено новий вид велетенських павукiв [Електронний ресурс] / Руслан Жирак. - 2010.- 13 Січ. - Режим доступу: http://www.naturalist.if.ua/?p=2504 // Станіславівський натураліст [Електронний ресурс] / Андрій М. Заморока. - Електрон. журн. - [Україна]. - 2007-2009. - Режим доступу: http://www.naturalist.if.ua/. - Загол. з титул. екрану. - Перевірено: 19.02.2010.

Опис окремої сторінки сайту виконуємо дещо інакше. У такому випадку, необхідно вказати назву сторінки, автора (якщо ці дані є) і режим доступу.

Скажімо, так:
Ресурси відкритого доступу [Електронний ресурс] / ДЗ "Державна бібліотека України для юнацтва". - Електрон. дані. - Режим доступу: http://4uth.gov.ua/resursy/internet-vidannia2.htm . - Перевірено: 19.02.2010.

Якщо у когось виникне бажання поділитися своїми роздумами і дослідженнями, і прикладами, буду вдячна.

1 коментар:

  1. Тепер набагато простіше!!! Не потрібно робити 2-х, 3-х і т.д. рівневий опис, щоб вказати повне місцезнаходження ресурсу!!!

    ВідповістиВидалити