суботу, 5 лютого 2011 р.

Не бийте"вікон"

Згідно теорії "розбитих вікон", сформульованої Джеймсом Вілсоном та Джорджем Келлінгом, якщо хтось в будинку розбив скло і ніхто довго його не замінює на нове, то невдовзі в цьому будинку жодного цілого вікна не лишиться, а потім почнеться мародерство. Такий очевидний безлад і недотримання людьми загальноприйнятих норм поведінки провокують оточуючих теж забути про правила. Як результат - пристойне місце може перетворитися на клоаку, де людям бридко і моторошно ходити.

А хіба в віртуальному товаристві ця теорія втрачає актуальність?! Варто комусь потролити трішки - маєш добру пригорщу сміття і витраченої в холосту енергії. А листи щастя мають дивну звичку "ділитися" і повертатися назад. Жахливо розписані стіни в соціалках, спотворені чужі фото...холодне скло, скалки довкола...

Не бийте вікон.

4 коментарі:

  1. Чудова тема! Підтримую та доповню:
    Як і у реальному житті дії влади\власника спрямовані на дотримання порядку привчають до більш культурного поводження. Тож у соцмережах утримуючись від спокус дізнатись "що про вас кажуть друзі", ми звільнимо стіни друзів від свого "графіті", ну й свої "стіни"від дружніх зустрічних маргіналій вбережемо.

    У відповідність до закликів, пропозиція автору: може слід "забити на правила" змінити на більш прийстойне "забути про правила"

    ВідповістиВидалити
  2. Гарний пост, приєднуюсь. А де можна прочитати про цю теорію?

    ВідповістиВидалити
  3. @Etain: дякую за слушне доповнення і коментар. Нетикеточка у нас ще зовсім юна і така щира й емоційна))). Гадаю, робота в бібліотеці, спілкування з книгою неодмінно покращать її літературний смак і чуття мови.

    ВідповістиВидалити