четвер, 10 лютого 2011 р.

Видання, на яке чекали...дочекалися!

Почну з фактів, бо лірика ні до них, ні після - недоречна.

Згідно результатів Всеукраїнського дослідження "Рівень обізнаності українців щодо питань безпеки дітей в Інтернеті", проведеного в рамках програми Miсrosoft "Партнерство в навчанні" кафедрою превентивної роботи та соціальної політики ЮНЕСКО в Україні, вдалося встановити, що:
  • лише 9 % дітей в Інтернеті шукають інформацію для навчання;
  • 52 % дітей використовують Інтернет для спілкування в соціальних мережах, де залишають свої особисті фото (51%),  номер мобільного телефону (46 %), домашню адресу (36 %);
  • на зустріч з віртуальними знайомими вже ходили 60,3% підлітків (15-17 років), 33,7 % дітей (14-15 років), 21,7% дітей (12-13 років), 11,7 % дітей (10-11 років);
  • 72,5 % дітей хочуть отримувати більше інформації про те, як захистити себе в Інтернеті. Бажають дізнатися про безпеку дітей в Інтернеті і 77 % батьків.
І на сьогодні виправдити очікування реально, адже з'явився навчально-методичний посібник "Вихавання культури користувача Інтернету. Безпека у всесвітній мережі"(/ А. Б. Кочарян, Н. І. Гущина; Компанія "Майкрософт Україна". - Київ, 2011. - 100 с.).

Видання містить загальні методичні рекомендації для вчителів, батьків щодо формування у дітей вміння грамотно та безпечно використовувати Інтернет.

Особисто я знайшла багато вправ, в які можна "гратися" і з 5-річною дитиною, і з дорослим. Кожен викладач, бібліотекар зможе адаптувати ці вправи для своєї аудиторії і вже зараз робити реальні кроки для того, щоб прикрощі в Інтернеті не заступали нашим дітям шлях до здійснення мрій.

4 коментарі:

  1. @pan.bibliotekar: для зареєстрованих учасників освітньої мережі Microsoft "Партнерство в навчанні" вже доступні всі тренінги і методичні матеріали з безпеки в Інтернеті і це видання теж мають викласти.
    Я ще не перевіряла чи посібник вже там є, бо пощастило отримати друковане видання, яке в мене зараз в процесі тестування на рідних і знайомих )

    ВідповістиВидалити