вівторок, 15 березня 2011 р.

"Монстр під ліжком"

Психолог стверджує, що він незадоволений своїм життям, що в нього низька самооцінка, що йому бракує друзів і взаємодії з іншими людьми, бракує уваги, розуміння… У всіх своїх невдачах він звинувачує інших.

Так, йому не щастить в реальному житті, але він знайшов своє місце, де можна себе відчути «центром Всесвіту», де можна маніпулювати іншими, володарювати. Для нього це значно важливіше за усіляку дружбу, за усілякі стосунки.
Він терпляче, як рибалка, «чіпляє черв’ячка на гачок» і чекає на свою наївну «рибку». Чи ж клюне? Клює.

А тим часом про нього говорять в реальному житті, у віртуальних спільнотах, про нього пишуть, складають його психологічний портрет, застерігають його потенційних жертв.
Він -  інтернет-троль, а те, чим він займається в Інтернеті називають тролінгом.

Тролінг (від англ. trolling) – розміщення в Інтернеті (на форумах, в чатах, групах новин, у вікі-проектах та ін.) провокаційних повідомлень з метою викликати конфлікти між учасниками, образи, війну правок, марнослів'я тощо. Тролінг є грубим порушенням мережевого етикету (нетикету). Особу, яка займається тролінгом називають тролем.
Що робити?

Тролі – ніщо без уваги, просто «монстри під ліжком». Краща відповідь тролю – неіснуюча відповідь. Ігноруйте троля і не потрапите йому на гачок. Згадайте, що стверджують психологи. У троля низька самооцінка і самоповага, якщо знайти у собі для нього якісь приємні, теплі слова і зігріти його душеньку ними, то йому буде складно знайти відповідь або, принаймні, образливу відповідь. А в найоптимістичнішому випадку – ці слова можуть змінити на краще їх реальне життя. А чому б і ні?  Адже ж недарма говорять: «У оптимістів збуваються мрії, у песимістів – страхи».

15 коментарів:

  1. Кстати, вот вам отличнейшая тема для новых комиксов.

    ВідповістиВидалити
  2. До троллей мы в комиксах тоже дойдем. Перескакивать с темы на тему очень неудобно )

    А тролі бувають найрізноманітніші. Іноді їх дуже важко розпізнати, але характерна риса в них одна й та сама. Вони дуже сильно хочуть уваги ) Особливо, вони хочуть бійки навколо їх ідеї.

    ВідповістиВидалити
  3. @caerrynn: Особисто мені завжди здавалося, що "бійка без правил, нас кров не зупинить" починається саме там, де закінчується критика ідей і починається "обговорення" конкретних людей.
    А от щодо того, як зупинити себе? як не клюнути? які є думки? Легко сказати "ігноруй", складно знайти в собі "стоп-кран".

    ВідповістиВидалити
  4. Прописати в правилах ресурсу про перехід на особистості та безжально банити тих, хто порушує це правило. Можна не одразу, а після другого попередження (може людину просто понесло, бо зачепило за живе). Можна не відволікатись від ідєї, але якщо людина ігнорує усі спроби повернутись до предмету обговорення та продовжує нагнітати хоррор, таких також в бан. А ще треба пам'ятати, що не кожен троль говорить "ти *** і тебе треба ***" буває (і часто) коли чіпляють за самоідентифікацію типу "усі *** - ***, і їх треба ***" в дуже агресивній формі.

    ВідповістиВидалити
  5. @caerrynn: "Банити чи не банити?" - над цим питанням нехай мудрують модератори, прописують відповідні правила на своїх ресурсах і т.д.

    Агресія для троля своєрідний енергетик, заохочення до подальшої діяльності. Як на мене, краще діяти терпляче і лагідно.

    ВідповістиВидалити
  6. «Жизненный идеал Монморенси состоит в том, чтобы всем мешать и выслушивать брань по своему адресу. Лишь бы втереться куда-нибудь, где его присутствие особенно нежелательно, всем надоесть, довести людей до бешенства и заставить их швырять ему в голову разные предметы, — тогда он чувствует, что провел время с пользой.
    Высшая цель и мечта этого пса — попасть кому-нибудь под ноги и заставить проклинать себя в течение целого часа. Когда ему это удается, его самомнение становится совершенно нестерпимым.»

    Джером К. Джером, «Трое в лодке, не считая собаки»

    ВідповістиВидалити
  7. Ох...цих монстрів хвата!!!! Прикро, що людина, яка себе повноцінно не відчуває в реальному житті, і звинувачуючи всіх в цьому починає тролити в інтернеті....отримуючи задоволення, коли всі вже знервовані і готові "побитись"..((..

    ВідповістиВидалити
  8. @Olga: а мені ще прикро, коли "рибки" ведуться, думала зібрати в коментах, якісь цікавенькі поради досвідчених користувачів - як розпізнати троля, які він має слабкі сторони і головне, як утриматися від спокуси відповісти. От аналізую перші результати дослідження, порад поки що негусто, більше гумору, по завершенню поділюся.

    ВідповістиВидалити
  9. Eva: Дякую)) Сподіваюсь, знайдуться гарні поради!!!

    ВідповістиВидалити
  10. 1.Проаналізуйте: дуже часто сваряться через коментарі інших, а не коментують сам запис. Це свідчить про нестачу спілкування у людей. І часто - про те, що мета допису - визвати саме таку реакцію.
    2.Іноді,перш ніж залишити коментар, варто випити чаю або вийти в сусідній відділ - а може, вже й писати перехочеться? ))
    3.Уявіть собі таке: ви бачите тільки запис і коментуєте його, відправляєте свій комент - і тільки тоді вже бачите ВСІ коменти, залишені іншими.Десь я таке бачила...Дуже впливає на ход обговорення.
    А взагалі, тролінг є тільки там, де є якась кількість людей, тобто це - явище психології малих і великих груп, і проаналізувати його можна з цієї точки зору; що відбувається у натовпі? Там діють зовсім інші психологічні процеси, ніж коли людина насамоті.

    От ви попретесь, вибачаюсь, у натовп футбольних фанів чи ще якийсь інший? Якщо так, то повинні бути готові до всього.

    А якщо ви приходите чаю попити і поспілкуватись до сусіда, вам хочеться щось обговорити; тут на стіл вилазить тарган...Ви як чемна людини спочатку робите вигляд, що все нормально. Потім цей тарган залазить вам у чашку, ворушачи вусами, а хазяїн хати, замість вибачитись и замінити вам чашку,починє пригощати свого улюбленця. Ви розумієте, краще вам там не бути, а хазяїн хай розбереться зі своїми тарганами - у хаті і в голові.

    Щось таке...

    ВідповістиВидалити
  11. дещо хуліганська думка: а уявить собі, які форми набуде троллінг незабаром, якщо коментарі можна буде легко створювати та переглядати у відеоформаті. базар-вокзал ))) всі "в лицах", а тролі з мішком на голові

    ВідповістиВидалити
  12. @Наталья: слушні поради. Про тарганів Ваша правда, як блогер, який робить тільки перші повільні, обережні кроки буду пильнувати )

    @Etain: уявила))), якщо тролі з мішком на голові, то якими ж тоді будуть ельфи?

    ВідповістиВидалити
  13. 2Eva: ну так в прозрачном, шуршащем, со стразиками

    ВідповістиВидалити
  14. 2Наталья : в тредах, де реалізована ідея з пункту 3, я завжди рефлексую на те, чому ж я не вивчала психологію груп, там іноді такі мальовничості трапляються.

    Ще цікаво, коли у комментах збираються таки собі "салони". До речі, це теж тема для нетикету, як поводитись? привітатись/ні?

    Нетикеточка, навчи мене, будь ласка!

    ВідповістиВидалити